Biyodinamik Tarım Preparatları

BİYODİNAMİK PREPARATLAR HANGİLERİDİR
VE
NASIL HAZIRLANIR?

Preparatların hazırlandıkları şartlar, en az yapılarını oluşturan özleri kadar önemlidir. Malzemelerin çoğu ‘olgunlaşmak’ üzere yıllık döngüyü tamamlamak zorundadır. Yılın belli dönemlerinde çeşitli hayvan organlarına doldurulan preparat bitkileri fermantasyon sürecine tabi tutularak güçleri arttırılır. Amaç, bitkiler ve doğayı iyileştirme niteliği kazandırmaktır. Preparatlar, çiftlik arazisinde müsait olan herhangi bir köşesinde hazırlanır. Preparatlara verilen 500-508 arası numaralar 1928 yılından itibaren kullanılmaya başlanmış ve bazen de bitkilerin isimleri bu şekilde anılmaktadır.


BİODİNAMİK PREPARATLAR

Biyodinamik preparatları hazırlariken  kalp, eller ve baş yetilerimiz arasında ilginç bir bağlantı kurulabilirsiniz.

Pierre Masson 2018 yılındaki GOETHEANUM daki konferansta  Preparatlarla ilgili bazı ana ilkeler hakkında şöyle demekteydi:

Bitki yetiştirme, hasat zamanı ve depolama hazırlıkları ile ilgili  bazı temel prensipler çok önemlidir. Tüm preparatları kolloidal bir duruma getirmeye çalışıyoruz , Çünkü toprağın gelişmesi için bu olması gereken bu modeldir . Ayrıca preparatları daha da  etkili kılar.
O halde Kolloidal durumla ilgili olarak şunu söyleyebiliriz: Koloidal durum, tüm evrimin, dönüşümün ve başkalaşımın üzerinde yükseldiği temeldir .
Toprak kozmostan akan biçimlendirici güçleri almaya açık bir niteliktedir  yani yaşamın içeriye akmasına izin verir ya da  kabul eder.

Karıştırma söz konusu olduğunda kaliteli su için 35 ° –37 ° C’lik bir sıcaklık çok önemli ve ideal görünüyor . Karıştırma kabının kalitesi
karıştırmanın enerjisi, preparatın gelişimini belirler. Sabah ve akşam doğanın ritimleriyle uyumlu olarak çalışmak , preparatların karıştırılması ve püskürtülmesi hayati önem taşır.

Aşağıda preparatlar verilerek biyodinamik yöntemle büyütülen bir bitkinin diğer yöntemler kullanılarak büyütülenden farklı olduğunu görebilirsiniz.

Üzüm suyunun kristalizasyon resimleri, 0.200 ml biyodinamik, organik ve konvansiyonel üretim, preslenmesinden itibaren farklı günlerde:

1) SPREY PREPARATLARI (Arazi Preparatları):

 

Bunlar iki grupta toplanmıştır:

 

a)BOYNUZ PREPARATI (BD500):

İnek boynuzu gübresi veya bd500 olarakta bilinmektedir.

Hazırlamak için kendi süt ineklerimizden topladığımız taze dışkıyı kullanmaktayız. Emziren bir süt ineğinin, diğer canlılardan farklı bir sindirim sistemi vardır. Biyolojik olarak çeşitli otlaklarda karnını doyuran ineğin dört gözlü midesinden geçen besinler enzimler ve bakterilerle doludur. Bu gübre, adeta bir pil görevi gören iç cephesi ince bir keratinle kaplı inek boynuzlarına doldurulur.

Sonbahar başında kışın enerjilerini absorbe etmek üzere ‘Hasat Dolunayı’ zamanı (yani güz dönümüne yakın bir zamanda) arazinin ya da bahçenin verimli bir köşesine ilkbahara kadar kalmak üzere gömeriz. Yılın bu zamanlarında toprak ana içe doğru çekilir. İlkbahar geldiğinde sinerjik bir değişime uğrayan güçlenmiş boynuzlar İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda en az iki kez vorteks yöntemiyle tahta fıçılarda karıştırılıp,biyolojik süreçleri hızlandırmak üzere güneş battıktan sonra araziye spreyleme yoluyla verilir.

BD500, düzenli uygulamalarla şu konularda yardımcı olacaktır:

Stabil humus oluşumu
Toprakta bakteri ve mantar oluşumu

Solucan popülasyonunun arttırılması
Toprak yapısının geliştirlmesi
Suyun emilimi ve tutulması
Güçlü kök gelişimi



Boynuz preparatını arazinin her köşesine uygularız.

b)BOYNUZ SİLİKA PREPARATI (501):

İlkbaharda ince toz haline getirilmiş silika, yağmur suyuyla macun haline getirilerek inek boynuzlarına doldurulur. Toprağa gömülerek yaz boyunca orada muhafaza edilir. Sonbaharda gerekli nitelikleri kazanmış olan boynuz içeriği çıkartılarak cam kavanoza doldurulur ve güneş alan bir yere koyulur. Sabah çok erken bir saatte vorteks yöntemi kullanılarak karıştırır, ağaçlara ve sebzelere ince bir şekilde püskürtülerek verilir.

 

Fotosentezi ve olgunlaşma sürecini uyarır, yaprak büyümesini düzenler, lezzet ve depolama kalitesini artırır.

Amaç: Sebze ve meyvelerin kalitesini ve lezzetini arttırmaktır.

2)KOMPOST PREPARATLARI

 

Araştırmalar sayesinde  BD 500-508 preparatlarının toprak ve kalitesi üzerinde yararlı etkileri olduğunu ortaya çıktı. Ana bulgular, biyodinamik preparatlarla muamele edilen kompostun %10 daha az karbondioksit (CO2) içerdiği, DEHİDRONGENAZ enziminin CO2 üretimine daha yüksek bir orana sahip olduğu ve mikrobiyolojik hareketi arttırdığıydı.

Altı çeşit kompost preparatımız mevcuttur.

 

CİVANPERÇEMİ PREPARATI (BD502)

Latince adı: Achillea millefolium

Potasyum ve kükürtle birlikte bitkinin büyümesine yardımcı olur.

KOMPOST PREPARATLARI: Biyodinamik tarımın temelidir. Hepsini kendi arazimizde yetiştirmekteyiz.
Altı çeşit kompost preparatımız mevcuttur.

CİVANPERÇEMİ PREPARATI (502)

Civanperçemi çayı ile yumuşattığım çiçekleri geyik mesanesine dolduruyorum.

Ve işte hazır!

Civanperçemi Bitkisi

 

PAPATYA PREPARATI (BD503)

Latince adı: Matricaria chamomilla

Papatya çiçekleri, bir nitrojen stabilizatörü ve bitki büyümesini güçlendiricidir.

Alman papatyaları, arazimizin hemen her köşesinde mevcuttur. Toplayıp kurutuyoruz. Daha sonra da inek bağırsağına doldurup gömüyoruz.


ISIRGANOTU PREPARATI (BD504)

Latince adı: Urtica dioica

Isırganotu, demir, potasyum, magnezyum, kükürt ve kalsiyumun uyarıcısıdır.


Taze toplanan ısırganlar, 1 yıl süreyle toprağın altında bırakılır.

BD504 veya Isırganotu Preparatı muazzam bir iyileştirme potansiyeline sahiptir. Mars ile birlikte çalışan BD504, demir, magnezyum ve kükürt dengesizliği olan toprakların çözülmesinde büyük rol oynar. Fazla demir birçok soruna neden olabilir ve genellikle sert bir tava veya kabuk ile çok sıkı toprak şeklinde kendini gösterir. Bu gerginlik, demir ve diğer iz mineralleri kilitler ve bu da sorunu daha da kötüleştirir. BD504 preparatı, toprak dokusunu gevşeterek besin maddelerinin salgılanmasına, dağılmasına ve bitkiler tarafından emilmesine izin verir.
Bitkilerin çiçeklenmeden hemen önce hasat edilmesi gerekir. Sonra birkaç gün bitki kurutulur ve toprağa bir yuva yapılarak gömülür ve bu şekilde sonbahara kadar 1 yıl boyunca saklanır.

Biyodinamik Isırgan Çayı yapılışı:

Amaç: Bitkilerin direncini arttırarak sağlıklı kalmalarını sağlamak, mantar ve zararlılara karşı mücadele.

Toplama zamanı:  Mayıs ve haziran aylarında sabah erken saatlerde hasat edilmesi uygundur. Çiçeklenme zamanında  taze ısırgan otlarını köklerinden ayırıp, saplarıyla birlikte toplayın. Isırgan otları tohuma kaçmamış olmalıdır. Çiçeklenme zamanı içeriğinin en etkin olduğu devredir.

Isırgan otu Gübre Çayı hazırlamak  için adımlar:

 

Birgün önceden kullanacağınız suyu 24 saat dinlendirmek üzere bir kaba alınız.( Mümkün olabiliyorsa yağmur suyu kullanmanızı tavsiye ediyoruz.)

 

Topladığınız ısırganları ufalayarak içine sığacağı bir kaba koyun. Ufalayarak ayırırsanız  fermentasyon hızlancak dolayısıyla içeriği daha çabuk ayrışacaktır.

Isırgan kovası tıka basa doldurmayınız. Karıştırılırken rahatça hareket edebilecekleri yer kalmalıdır.

Üzerini örtecek kadar normal ısıda su katınız.

Kapağını örtün ama sıkıca kapatmayın. Hafifçe aralık kalsın.

Günde birkaç kez karıştırın.

Bir süre sonra üzerinde kabarcıklar oluşmaya başlayacak. Bunun yanısıra keski bir kokuda salacaktır.

 

İki hafta sonra kadar, ısırgan otu çayı demlenmesini tamamlar.  Gübrenizin hazır olduğuna dair en işaret, karıştırdıktan sonra gözle görülür şekilde köpürmeyi bırakmasıdır. Bu, ısırganın artık aktif olarak fermente olmadığı anlamına gelir.

 

Isırgan katılarını çay sıvısından süzün.Başka bir kovaya dökün. Kalan süzülmüş katıları kompostlayın.

 

Bitmiş konsantre ısırgan otu çayını kapaklı bir kovada saklayın. Isırgan otu çayı gübresi bahçeye uygulanmadan önce seyreltilmelidir!

Yaklaşık 6 ay boyunca demlenmiş ısırgan otu gübresi kullanabilirsiniz.

Gübre olarak ısırgan otu Çayı kullanmak için aşağıdaki talimatları okuyunuz:

Isırgan otu çayı çok güçlüdür ve bu nedenle bahçenizdeki diğer bitkileri beslemek için kullanmadan önce seyreltilmesi gerekir. Kullanılabilir bir gübre haline getirmek için, 1 : 10 oranında suya karıştırınız.( Örneğin, 10 litre suya bir litre ısırgan otu çayı. )

Isırgan otu gübresi çay uygulamalarını ayda bir veya iki kez tekrarlamaktan çekinmeyin, ancak her 3 haftada bir daha sık değil!! Sürekli karıştırıranız yosunları elimine etmiş olursunuz.

 

Karıştırma şekli: Biz biyodinamik çiftçiler ısırgan otu çayını vermeden önce vortex yöntemi kullanarak 20 dk.kadar karıştırıyoruz. Amaç havalanmasını ve toprağın/bitkilerin bu karışımı daha kolay absorbe edebilmesidir.

MEŞE KABUĞU PREPARATI (505)

Latince adı: Quercus alba

Fosfor ve kalsiyum gelişimine katkıda bulunur ve mantara karşı direnci arttırır.

Meşe ağacının gövdesinden dikkatle ayrılan meşe kabukları ile hazırlanmaktadır.

 

KARAHİNDİBA ÇİÇEĞİ (506)

Latince adı: Taraxacum officinale

Karahindiba çiçekleri bor, selenyum ve magnezyumu uyarır.

İnek gömleğine paket halinde sarılan hindiba çiçekleri toprağa gömülür.


 

VALERYAN (KEDİOTU) (507)

Latince adı: Valeriana officianale

Valeryan çiçekleri, fosfor aktivitesini ve toprak sıcaklığını uyarır.

Taze valeryan çiçeklerinin preslenerek suyu çıkartılır. Bir süre özel prosese tabi tutulur. İşlem bitince ağzı kapatılarak karanlık yerde muhafaza edilir.

AT KUYRUĞU (508)

Mantar hastalığı ile mücadele için ideal!