Tarım Konferansı 2018 Goetheanum Basel

BİYODİNAMİK TARIMIN KALBİ: PREPARATLAR

İşte bu preparatlar yeryüzünü, meyvelerini, çiftlikleri ve toplulukları canlandırmakta!
7 – 11 Subat 2018 tarihleri arasında İsviçre Basel’de her yıl düzenlenmekte olan ve dünyanın dört bir yanından katılan biyodinamik çiftçilerle renklenen konferansa katıldık. Geçen yıl ana konusu ‘Verimli Topraklar Yaratmak’ olan konferansın bu yılki başlığı ‘Biyodinamik tarımın kalbi : Preparatlar’ idi.

İşte bu konferans dünyanın değişik köşelerinden 1000’e yakın çiftçi, bahçıvan, meyve ve sebze yetiştiricisi, bitki üreticisi, danışmanlar ve araştırmacıları, öğrenciler ve çırakları, işleyicileri, perakendecileri, yöneticileri, doğa bilimcilerini ve tüketicileri bir araya getirdi. Uzmanlarca yapılan sunumlar, profesyonel bilgi alışverişi, kişisel diyaloglar ve yoğun atölye çalışmaları, müzik, sanatsal kurslarla katılımcıları derinleştirdi. Son günü 1925-1928 yılları arasında Rudolf Steiner’in tasarımlarına dayanılarak bir heykel gibi betondan inşa edilmiş olan Goetheanum’daki rehberli turlara katılarak ve bir sergiyi gezerek programı tamamladık.

Türkiye’den Birlik A.Ş. ve İstafil Çiftliği olarak katıldığımız bu konferansta bulunmak gerçekten bir ayrıcalık oldu. Sabahları çok erken saatlerden gecenin geç saatlerine kadar devam eden dört günlük konferans süresince antropozofi’den tutun biyodinamik tarımı Hindistan ve Çin gibi ülkelerde geliştirmeye çalışan kadın girişimcilere kadar bu işi gönülden yapan insanları dikkatle dinledik. Yapılması gereken ne kadar çok şeyin bizi beklediği birkez daha zihinlerimize kazındı. Dinleyiciler kimliklerini bir tarafa bırakarak konuşmacıları tüm varlıklarıyla dinlediler. Jean-Michel Florin, Rene Becker, Ueli Hurter ve Pierre Masson’u kitap okur gibi dinledik diyebilirim.

Hindistan’dan gelen kadın girişimci Binita Shah‘ı biyodinamik tarımı ve preparatları anlatırken yaptığı tarif çok güzeldi; akıl-kalp gözü ve eller! İşte ihtiyacımız olan temel araç-gereçler. Ne güzel de anlattı! Hindistan’da yapılan biyodinamik tarım çalışmalarıyla ilgili yapılanları geniş bir sergide gözlemledik. Hindistan’da biyodinamik tarımın yaygınlaşması konusunda insanları yönlendiren bir büyük bir afişte şu yazıyordu ‘’ Yapılan bir milyondan fazla birim kompost sayesinde 100.000 çiftçinin hayatı değişti, 100.000 Euro’dan fazla tasarruf sağlandı! Dinlerken gözlerim doldu!! Kalbimin ta derininden ‘HESAPSIZ’ komşularını tek başına kapı kapı dolaşarak onlara biyodinamik kompost yapmayı öğreten böylesi aklıbaşında Binitaların artmasını diledim.

Preparatların kullanımı neticesinde deneyimlenen bitki yapısında meydana gelen yoğunluklar görsellerle sergilendi. Verimlilik oranları rakkamlandı. Evrendeki hiçbir şeyin yalnız başına hareket etmediği, birbirine bağlı olduğu bu konferansla birlikte iyice netlik kazandı diyebiliriz.

Neticede biyodinamik preparatlar veya uygulamalar teorik ya da pratik olarak herkes tarafından öğrenilebilir. Ancak biyodinamik tarımı asla bununla sınırlamak mümkün değildir.

Preparat kelimesi, latince ‘praeparare’ belli yöntemler kullanılarak “önceden hazırlamak” fiilinden türetilmiştir. Demek ki preparatları yanlızca kılıflarına koymakla ya da toprağa gömmekle veya komposta ilave etmekle iş bitmiyor hatta başlamamışsınız anlamına bile gelmekte. Preparatlar için belli bir ön hazırlık evresi gerekmekte. İşte o hazırlık düşünce ile başlayıp, kalp gözümüzle algılayıp ellerimizle düzenlediğimiz süreçleri kapsamaktadır. Bu gerçekten de bir hissetme sürecidir. Bu durum çiftliğinizde geçirdiğiniz zamanla pekişmekte. Ve zaman geçtikçe algılarınız bulunduğunuz toprak parçasına odaklandıkça daha iyi hissedebiliyorsunuz. Çiftliğinizin neresinin neye ihtiyacı olduğunu ve ne zaman ihtiyacı olduğunu gittikçe daha fazla algılıyorsunuz. Bundan şu sonucu da çıkartabiliriz ; Biyodinamik tarımın merkezinde olan insan yanlızca belli kalıplar dahilinde öğrendiği bilgileri zamanla aşarak ve ne yapacağını önceden hissederek preparat sürecini başlatmış olur. Sabırla başlayan bu sürecin sonuçlarına inanarak!

Johannes König’in hazırlamış olduğu şeffaf preparat karıştırma düzeneği muhteşemdi. Preparat karıştırma sürecini suyun girdaplar çizerek karışmasını ilgiyle izledik. Evrenin dinamiği karşıtlıklardır! Yin ve Yang herşey iki kutupludur ve birbirine karşıttır. Sizce de öyle değil mi?