BİYODİNAMİK BAHÇE KULÜBÜ
Biyodinamik tarım bir dönüsümdür.
Herkese Merhaba,
Burada Biyodinamik Bahçe Kulübünü kurarak birarada çalışma yeteneğimizi bir üst seviyeye taşımayı hedefleyerek ‘Biyodinamik Bahçe Kültürü’ kavramını sunmak istedim.
Dünya da pek çok tarım şekli uygulanmakta ama benim size anlatacaklarım son beş yıldır üzerinde durmadan çalıştığım ve kendi çiftliğimde uyguladığım ‘BİYODİNAMİK TARIM’!
Bizim yaşamımızı sürdürdüğümüz tarım alanımız sebze, meyve, hayvan yemi yetiştirdiğimiz büyükbaş, küçükbaş ve kanatlılarında mevcut olduğu geniş sayılabilecek bir çiftlik. Ancak benim amacım sizelere biyodinamik tarımı sınırlı ya da küçük alanlarda nasıl uygulayabileceğiniz konusunda bilgi vererek yardımcı olabilmek. Bunu yaparken de çiftliğimde bu konuda yetişen genç, pırıl pırıl iki ziraat mühendisim Merve Gülistan Aydın ve Neris Şenyaşa da heyecanla sizlere yardımcı olabilmek üzere bekliyorlar. Şurası bir gerçek ki gençlerle çalışmak hakiki bir ayrıcalık. Bizlerin onlara vereklerimiz kadar onlardan öğrenebileceğimiz pek çok şeyde mevcut! Dolayısıyla kendimi çok şanslı hissediyorum.
Biz ‘İstafil Çiftliği Bio-dinamik Organik Tarım’ firmasında çalışan değişik yaş gruplarından ve farklı kültürlerden gelen ve özelliklede ‘hanımlardan’ oluşan küçük bir grup ‘Biyodinamik çiftçiyiz.’
Hepimiz dev bir yaşam ağacının farklı dallarından gelmemize rağmen biliyoruz ki biraraya bu karşılaşmaz basit bir ’tesadüften ibaret değil.’ Çünkü her birimizin yüreğinde gelecek için bir şeyler yapma isteği yatıyor. Ve biliyoruz ki çevremizde bizim gibi hisseden birçok insan mevcut.
Biyodinamik Tarım kültürü dünyada gün geçtikçe dahada popüler hale gelmekte. Bende bu kadim tarım şeklini sizlere sunabilmek ve beraberce paylaşımlarda bulunabilmek amacıyla kısa bir süre önce bu bahçecilik kulübünü açmaya karar verdim.
2015 yılından bu yana Çatalca İhsaniye köyündeki – son iki yıldır Demeter sertifikalı çiftliğimde- Biyodinamik tarım yapmaktayım. Biyodinamik tarım ürünleri tüm dünyada iç ve pazarlarda ‘Demeter’ markası ilepazarlanmakta ve en sağlıklı koşullarda yetiştirilmiş prestijli ürünler olarak kabul görmekte.

2018 yılının Nisan ayında partneri olduğum ve Biyodinamik Tarım Kültürünü öğretmek amacıyla kurduğumuz ‘International Free Wandering School’ ile birlikte çiftliğimizde Türkiye’de ilk kez ‘herkese açık’ hem teorik hem de pratik uygulamalara yer verdiğimiz, ‘ Biyodinamik Tarım Eğitim Kursunu’ düzenledik. Çalışmalarımıza gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında ürdürmekteyiz. Sonbaharda ‘II.Biyodinamik Eğitim Kursu’ ile devam edeceğiz.
Bununla birlikte 2018 yılının sonlarına doğru biyodinamik tarımı tanıtmak ve biyodinamik tarımla bir şekilde bağlantılı firmaları ve meraklıları bir araya toplamak üzere ‘Demeter Biyodinamik Tarım Derneğini ‘de kurmuş bulunmaktayız.

Biyodinamik Tarım Nedir?
Bazılarınız bu kavramı ilk kez duymuş olabilirler. Sorun yok! Genel olarak tanımlayacak olursak Biyodinamik Tarım ; 1924 yılında Almanya da kimyasalların kullanılmaya başlanması neticesinde tarımın kötüye gittiğini gören çiftçiler bu duruma bir çözüm getirmek üzere tarım dahil daha pek çok alanda derin çalışmalar yapan Avusturyalı bilim adamı Rudolf Steiner’e danışmak üzere gitmişler. Bunun üzerinde Steiner aynı yıl Breslau da ‘tarım Dersleri’ başlığı altında 8 ayrı seminerde biyodinamik tarımın temeli olan kadim bilgileri aktararak bu yolda ilk adımların atılmasına rehberlik etmiştir.
Biyodinamik tarım;
Toprağın iyileştirilmesi ve korunması esasına dayanan,
Hiç bir kimyasal kullanılmadan,
Rotasyon yapılarak ,
Toprağın verimliliği ,bitkilerin hastalık ve zararlılarla mücadele edebilmesi için gerekli gücü geliştirmelerine yardımcı olan özel bitkisel preparatların kullanıldığı…
…ve hayvanların sağlıklı olarak suni destekler verilmeksizin devamlılığını sağlayan,
Bizzat çiftçinin, çiftliğini yakinen gözlemlemesi neticesinde gereksinmelerine göre tedbirler alması esasına dayanan,
Tohumlarını dahi tamamen kendisinin yetiştirdiği,
Üretim için özel bir ‘Ay-takvimi’ kullanılan eşsiz bir tarım şeklidir. Hatta insanoğlunun belkide ilk uyguladığı en ham tarım şeklidir de diyebiliriz.
Dolayısıyla BİYODİNAMİK TARIM danışmanlarI kendi çiftlikleri ve genellikle uzun yıllar dünyanın değişik bölgelerindeKİ biyodinamik çiftliklerde uzun yıllar bizzat çalışmış ve denetimlerde bulunmuş son derece donanımlı insanlardır.
Konuyla ilgili aşağıdaki bağlantılardan daha fazla bilgi edinmeniz mümkün:

Kimler Katılabilir?
Sıkça tarafıma ve bereber çalıştığım ziraat mühendisi arkadaşlarıma bahçecilikle ilgili sorular gelmeye başlayınca bizleri bir araya getirecek, bilgi alışverişinde bulunabileceğimiz ve eğitimlerimizden faydalanabileceğiniz bir toplulukta oluşturmanın yerinde olacağı sonucuna vardım.
Kulübümüz, biyodinamik tarım hakkında bilgi edinmek isteyen herkese açıktır. Küçük kentsel bir ev bahçeniz, hobi bahçeniz ya da daha büyük tarlalarınız, topraklarınız olabilir, herkese açığız!
Son zamanlarda sağlıklarına ve yediklerine dikkat etmeye başlayan dolayısıyla olabildiğince doğal beslenmeye önem veren insanlarımızın çoğaldığını gözlemliyoruz. Bundan böyle beraberce paylaşımlarda bulunabileceğimiz ‘Biyodinamik Bahçecilik kulübü’ bizi heyecanlandırmaktadır.
