ORGANİK VE BİYODİNAMİK BAHÇECİLİK ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Bazı açılardan farklılıklar olsa da biyodinamik bahçe organik bahçenin doğal bir uzantısıdır. Her  ikisi de lezzetli, kimyasal içermeyen yiyecekler üretmek, toprağı korumak, arılar ve yaban arıları için yaşamlarını devam ettirebilecekleri uygun  bir biyoçeşitlilik ortamı hazırlamayı hedefler.

Biyodinamik tarım;   ruhunuzun derinlerinde takılıp kalmış enerjinizi serbest bırakır. Tabiatın içinde,  insanın yaradışında   var olan  bilgelik ortaya çıkar. Neticede asıl benliği ile buluşan insan,  artık evreni ve yeryüzünü keşfe hazırdır. İşte bu tutkulu bir arayışla çıkılan yolculukn gerçek bir ‘dönüşüm’dür. 

Biyodinamik tarımda; doğanın ritimleriyle ve  doğal güçlerle çalışırız. Dolayısıyla dönüşüm sürekli olarak devinip durur.

Toprağı  koruyan , besleyen ve canlandıran, bitkilerin ve ağaçların sağlıklı kalarak zararlılara  ve hastalıklara karşı güçlenmesini sağlayan,toprağın altında belli süre için fermente ettikten sonra canlanma ve uyuma sezonlarından hemen önce  kullandığımız  bitkisel preparatlarımız vardır.

Kilidi açacağınız anahtar sözcük ‘Gözlem’ dir. Toprakla uğraşan bir insanın çok iyi bir gözlemci olması ve bahçesinin neye ihtiyacı olduğunu bulgulaması lazımdır.

Biyodinamik tarımda her yıl değişen bir ‘Ekim Takvimi’ kullanmaktayız. Bu da bizi diğer tüm tarım uygulamalarından benzersiz kılan özelliklerimizden biridir.

Ayrıca atık olarak çıkan doğal nitelikteki herşeyi ziyan etmeden dönüştürüp,  herhangi bir ticari katalizör kullanmaya gerek kalmadan ‘kendi üretimimiz’ olan ve zevkle  ‘kendi adımızı verebileceğimiz’ harika  bir kompost  üreterek  sağlıklı  toprak  zemini için malzemeyi  hazırlarız.

Biyodinamik tarımın yararlarını kısaca özetleyecek olursak;

  • Toprağın sürdürülebilirliği , bitki sağlığı ve canlılığı
  • Zararlılara ve hastalıklara karşı savaşabilecek güçlü bitkiler
  • Humusca zengin kompost ve mikrobiyal yaşam
  • Besin değeri yüksek dayanıklı meyve ve sebze üretimi
  • Küçük  bahçelerde de verimli, kaliteli ve lezzetli ürün yetiştirme
  • Doğa ve doğal sistemlerle derin spritüel bir bağ